Program prizanesljivosti - novost v slovenski konkurenčnopravni ureditvi - Podobnik, Klemen (Pravni letopis, 2009)
Določba 76. člena Zakona o preprečevanju omejevanja konkurence je novost v slovenski konkurenčnopravni ureditvi. Institut odpustitve in zniževanja sankcij udeležencem omejevalnih sporazumov in usklajenih ravnanj, ki preprečujejo, izkrivljajo ali ovirajo konkurenco, je primarno namenjen hitrejšemu zaznavanju kartelnega poslovnega vedenja in posledično odpravljanju njegovih negativnih posledic. Prispevek analizira slovensko ureditev, ki sledi tisti Evropske unije, pri čemer avtor opozarja na določenepravne in dejanske pomanjkljivosti, ki jih je treba odpraviti, če najprogram deluje učinkovito in dosega svoje cilje. Primerjalno sta predstavljena tudi oblika in način delovanja instituta v konkurenčnem pravu Združenih držav Amerike ter nekateri novejši teoretični koncepti.
Keywords: konkurenca; konkurenčno pravo; kršenje; sankcije; varstvo konkurence