Terapija z ogledalom za zgornji ud pri pacientu po možganski kapi - poročilo o primeru - Pišek, Irena (Rehabilitacija (Ljubljana), 2012)
Izhodišča: Terapija z ogledalom je novejša metoda, ki so jo že uporabljali pri pacientih po možganski kapi. Pri tej terapevtski metodi je za izboljšanje funkcije okvarjenega uda izkoriščeno gibanje uda, ki ni okvarjen. Z analizo predstavljenega primera smo želeli ovrednotiti terapijo z ogledalom za zgornji ud pri pacientu po možganski kapi v domačem okolju ter ugotoviti učinke le-te na izboljšanje pasivne gibljivosti, zmogljivosti prijema roke in pincetnih prijemov, občutenja, mišičnega tonusa, spretnosti in funkcijskih sposobnosti zgornjega uda. Metode: V raziskavo smo vključili 38-letnega pacienta z dominantno desno roko, 11 mesecev po možganski kapi. Terapija z ogledalom je trajala štiri tedne (24 dni), šestkrat na teden. Pred začetkom terapije z ogledalom in po njej smo izvedli goniometrijo, dinamometrijo z dinamometrom Jamar, ocenili občutek za lahen dotik s Semmes- Weinsteinovimi monofilamenti, statično in dinamično razlikovanje dveh točk s pripomočkom Disk-Criminator, ocenili smo tudi: občutek za položaj in gibanje sklepov, z modificirano Ashworthova lestvico povišani mišični tonus flektornih mišic zapestja, spretnost roke pa s testom devetih zatičev ter funkcijske sposobnosti pacientovega zgornjega uda z lestvico za ocenjevanje motoričnih funkcij oseb po možganski kapi (MAS). Rezultati: Po terapiji z ogledalom smo ugotovili, da se je pri pacientu izboljšala pasivna gibljivost zapestnega sklepa v smeri dorzalne fleksije za 10°. Zmogljivost prijema roke se je izboljšala za 5,7 kp, pincetni prijem ključa za 1,6 kp, palmarni uščip za 9,6 kp in uščip z blazinicami palca in kazalca za 1,5 kp. Čas izvedbe testa devetih zatičev se je izboljšal za 28 s, za tri ocene pa so se izboljšale tudi zahtevnejše aktivnosti roke po lestvici MAS. Sklep: Terapija z ogledalom za zgornji ud se je izkazala kot primerna za uporabo pri našem pacientu po možganski kapi v domačem okolju. Uporaba terapije z ogledalom v domačem okolju brez nadzora oz. z manj kot trikrat tedenskim nadzorom terapevta ostaja odprto vprašanje.
Keywords: mirror therapy; možganska kap; Paresis; pareza; rehabilitacija; Stroke; terapija z ogledalom; Upper Extremity; vocational rehabilitation; zgornji ud