Simulacija poskusov na LHC - Špenko, Krištof (Matrika, 2019)
Simulacije poskusov so postale ključen del sodobne eksperimentalne fizike osnovnih delcev. S primerjavo simuliranih poskusov in dejanskih eksperimentov so uspeli leta 2012 v CERN-u pokazati, da so zaznali delec z lastnostmi Higgsovega bozona. Postopki simulacij so računalniško izjemno zahtevni, potencialna rešitev je uporaba metod strojnega učenja. Članek vključuje pregled zgradbe Velikega hadronskega trkalnika (LHC) in detektorja ATLAS ter njuno delovanje. Nato sledi opis poteka simulacij tovrstnih eksperimentov. Članek pa se zaključuje s kratkim povzetkom prihodnosti strojnega učenja v simulacijah.
Keywords: ATLAS detector; detektor ATLAS; eksperimentalna fizika; experimental physics; fizika osnovnih delcev; Large Hadron Collider; physics of elementary particles; simulacije poskusov; simulation of experiments; Veliki hadronski trkalnik