The susceptibility of hydrogen embrittlement of low alloy Cr-Mo steel tubing - Gojić, Mirko (Kovine zlitine tehnologije, 1993)
Raziskovali smo občutljivost valjanih in toplotno obdelanih cevi iz malolegiranega Cr-Mo jekle (mikrolegiranega z niobom) na vodikovo krhkost. Uporabili smo metodo katodne polarizacije. Rezultati kažejo, da s kaljenjem s temperaturo 870°C (v vodi ali olju) in z visokotemperaturnim popuščanjem (720°C) dosežemo odlično odpornost proti vodikovi krhkosti. Potrjuje jo majhen indeks krhkosti (11.1-23.2%), žilav, jamičasti izgled prelomne površine in relativno majhna vsebnost obsorbiranega vodika (3.2-3.4 ppm) pri katodni polarizaciji.
Keywords: jekla; nizkolegirana jekla; krom-molibdenova jekla; cevi; kaljenje; trdnost