Dasymetric modelling of population dynamics in urban areas - Bajat, Branislav (Geodetski vestnik, 2013)
Vprašanju razčlenjevanja javno dostopnih podatkov iz popisa so se posvečali že številni raziskovalci. Sodobni načini hranjenja ter predstavitve prostorskih in družbeno-ekonomskih podatkov v okolju GIS so prinesli pomemben napredek v metodologiji. Pri tem je pomembno tudi, da je javno dostopnih veliko pomožnih zbirk podatkov (satelitski posnetki,tematske plasti, ki se nanašajo na rabo zemljišč in pokrovnost tal, itd.), ki se vse hitreje dopolnjujejo. Zbirke podatkov o pozidanosti tal so eden od razredov pomožnih zbirk podatkov o zemljiščih, ki so zaradi antropogenih vplivov postala vodotesna, ter pričajo o stopnji prostorskega razvoja in prostorskih vsebinah,ki se povezujejo z razporeditvijo prebivalstva. Zbirka podatkov o pozidanosti tal je lahko v kombinaciji z dokumentacijo o načrtovanju mesta koristno orodje za dasimetrično kartiranje prebivalstva, ki opisuje rabotal in višino stanovanjskih zgradb. Rezultati takšnega kartiranja so uporabni pri spremljanju prostorsko časovne dinamike prebivalstva med dvema popisoma. V študiji je predstavljena metodologija, pri kateri je zbirka podatkov o pozidanosti tal kombinirana s pomožnimi podatki na testnem območju iz glavnega načrta Mesta Beograd, s podatki iz popisa iz leta 2002in rezultati iz leta 2011. Preverjanje veljavnosti modela kaže, da je predlagana metodologija uporabna na močno urbaniziranih območjih.
Keywords: building height; census data; dasimetrično modeliranje; dasymetric modelling; podatki iz popisa; pozidanost tal; soil sealing; urban planning; urbanistično načrtovanje; višina zgradb