The role of ESP courses in general English proficiency - Cigan, Vesna (Linguistica (Ljubljana), 2013)
Namen članka je raziskati povezavo med učenjem angleščine kot jezika stroke predvsem angleščine, ki se uporablja v finančnem sektorju in znanjem splošne angleščine. Avtorici preučujeta, kako je enoletni predmet angleščine kot jezika stroke vplival na znanje splošne angleščine pri študentih. V ta namen sta bili izvedeni dve preverjanji znanja, pri katerih je sodelovalo trideset študentov prvega letnika študijskega programa finance in pravo. Študenti so preverjanji opravljali na začetku in na koncu študijskega leta. Da bi lahko ovrednotili sprotni napredek pri študentih, sta avtorici med raziskavo, in sicer v začetku drugega semestra, opravili dodaten test, pri čemer sta preverjali iste kompetence kot pri ostalih testih.Pri oblikovanju nalog sta posebno pozornost namenili stopnji težavnosti in pri tem upoštevali predhodno izobraževanje študentov. Preverjanje, ki je zasnovano po zgledu državnega preverjanja znanja (mature), je ustrezalo stopnji B2 po Skupnem evropskem referenčnem okviru za jezike (CEFR). Zajemalo je naloge bralnega razumevanja (povezovanje danih enot z ustreznimi možnostmi, vstavljanje besed v ustrezna polja, dopolnjevanje praznih polj) in slovnične naloge, s katerimi sta avtorici raziskave skušali preučiti leksikalne in slovnične kompetence študentov. Pri raziskavi sta izhajali iz dveh poglavitnih predpostavk: 1) učenje angleščine kot jezika stroke lahko prispeva k izboljšanju znanja splošnega angleškega jezika; 2) pri leksikalni kompetenci je napredek očitnejši kot pri slovnični.Rezultati raziskave pritrjujejo prvi predpostavki, za drugo pa ne dajejo dovolj trdnih dokazov. Po predstavitvi in analizi glavnih ugotovitev so v zaključku podane nadaljnje možnosti za poučevanje angleščine kot jezika stroke.
Keywords: anglais; anglais sur objéctifs spécifiques; angleščina; compétences linguistiques; droit financier; English; finančno pravo; jezikovne kompetence; law; pravo; strokovni jezik