Zlorabe starostnikov na primeru doma za starejše - Šmit, Jasna (Obzornik zdravstvene nege, 2013)
Uvod: Zlorabe in nasilje so dejanja, ki osebo prizadenejo proti njeni volji. Namen prispevka je predstaviti problem zlorab nad starostniki in ugotoviti, kolikšno je poznavanje in zavedanje tega problema med negovalnim osebjem. Metode: Uporabljena je bila deskriptivna metoda dela. Podatki za raziskavo so bili pridobljeni s pomočjo strukturiranega vprašalnika. Vprašanja so bila sestavljena s pomočjo pregleda strokovne literature obravnavanega področja. Raziskava je potekala med zaposlenimi v Domu starejših občanov Bor v Črnem Vrhu nad Idrijo leta 2010. Rezultati: V raziskavi je sodelovalo 30 delavcev zdravstvene nege in oskrbe v domu starejših občanov, in sicer 24 žensk ter 6 moških. Največ sodelujočih (n = 23) je imelo poklicno izobrazbo za bolničarja in izobrazbo pete stopnje zdravstvene smeri. Anketiranci v večini poznajo telesno, duševno in spolno zlorabo (n = 28). Najpogostejše žrtve zlorab so dementni (n = 26) in nepomični starostniki (n = 24), najpogostejši povzročitelji so sostanovalci v domu (n = 27). Zlorabe so se najpogosteje (n = 22) zgodile v popoldanskem času, ob delavnikih, v sobi starostnika. Zaposleni, ki so bili priča nasilju, so se v 2,5 % pogovorili s starostnikom. 25 anketirancev bi želelo več pogovorov na temo nasilja in zlorab na delovnem mestu z vodjo službe zdravstvene nege in oskrbe. 5 anketirancev ni izrazilo želje po dodatnem usposabljanju na temo nasilja. Diskusija in zaključek: Če želimo nasilje zmanjšati in omejiti, se ga moramo najprej zavedati in poznati njegovo problematiko. Najpogostejše žrtve zlorab so dementni in nepomični starostniki, najpogostejši povzročitelji pa sostanovalci v domu. Večina anketirancev bi želela izobraževanja na temo zlorabe in nasilja nad starostniki.
Keywords: abuse; elderly; healthcare personnel; nasilje; negovalno osebje; starostniki; violence; zloraba