Hidden geographical opportunities for convergence of Russian-Kazakh border area - Stepanov, Anatoly (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2020)
Proučevanje čezmejnih interakcij nekdanjih sovjetskih republik je v središču raziskovanja številnih strokovnjakov s področja mejnih študij. Dinamika in pozitivni učinki konvergenčnih procesov so bili obravnavani na mejnih območjih Ruske federacije in Kazahstana. Minulih pet let je jasno demonstriralo skriti geografski potencial čezmejnega sodelovanja med temi državami, kar je mogoče pojasniti s kvalitativno novim fenomenom v postsovjetskem prostoru - oblikovanjem Evroazijske gospodarske unije (EAEU). Potemtakem so pobude od zgoraj navzdol okrepile procese gospodarske, družbene in politične konvergence regij Rusije in Kazahstana. Namen te raziskave je torej proučiti prekrivanje dvojnega učinka skrite in formalne integracije mejnih regij Rusije in Kazahstana in oceniti njihov učinek na družbeni in gospodarski razvoj mejnih območij.
Keywords: border regions; cross-border cooperation; čezmejno sodelovanje; gospodarsko sodelovanje; Kazahstan; Kazakhstan; obmejna območja; political geography; politična geografija; Rusija; Russia