The link between social capital and political participation and its impact on Iranian youth - Rahbarqazi, Mahmoudreza (Teorija in praksa, 2020)
V zadnjih letih je Iran doživljal širitev modernosti, solidarnosti in tradicionalnih družbenih vezi, zaradi zmanjševanja socialnega kapitala, pa se je spremenila oblika politične participacije državljanov, za katere je zdaj značilna bolj konvencionalna politična participacija in včasih nekonvencionalna politična participacija in protesti. Za namen članka sva želela preizkusiti, kakšen je učinek socialnega kapitala na konvencionalno in nekonvencionalno politično participacijo med iransko mladino (n = 1379), tako da sva socialni kapital razdelila v tri kategorije: kognitivni, relacionalni in strukturni. Rezultati kažejo, da kognitivna in strukturna razsežnost pomembno učinkujeta na povečanje konvencionalne politične participacije med prebivalstvom. Razkrivajo tudi, da je strukturna razsežnost edina komponenta, ki ima pomemben in pozitiven učinek na nekonvencionalno politično participacijo, medtem ko relacionalna razsežnost nima pomembnega učinka na nobeno razsežnost politične participacije
Keywords: Mladina; Political participation; Politična participacija; Social capital (Sociology); Socialni kapital (sociologija); vpliv; Youth