A Möbius-type gluing technique for obtaining edge-critical graphs - Bonvicini, Simona (Ars mathematica contemporanea, 2020)
S pomočjo tehnike, za katero smo dobili idejo v topologiji, konstruiramo izvirne primere 3- in 4-povezavno kritičnih grafov. 3-kritične grafe dobimo za vse sode rede začenši s 26; 4-kritične grafe dobimo za vse sode rede od 20 dalje ter za vse lihe rede. Posebej, naši 3-kritični grafi niso izomorfni tistim, s katerimi je Goldberg ovrgel t.i. domnevo o kritičnem grafu. Z uporabo istega pristopa pregledamo tudi konstrukcijo nekaterih osnovnih kritičnih grafov, kot so Goldbergova neskončna družina 3-kritičnih grafov, Chetwyndov 4-kritični graf reda 16 in Fiolov 4-kritični graf reda 18.
Keywords: barvanje povezav; critical graph; edge-colouring; kritični graf; Möbius strip; Möbiusov trak