Raziskovalna dejavnost na področju bibliotekarstva v okviru raziskovalne dejavnosti v Sloveniji - Vajs, Darja (Knjižnica, 2007)
Članek uvodoma predstavlja raziskovalno dejavnost, ki je za vsako družbo izredno pomembna, saj sta znanje in ustvarjalnost glavni gibali rasti in zaposlovanja. V Sloveniji se raziskovalno delo izvaja na različnih področjih (univerze, zavodi, raziskovalne organizacije ipd.); članek zelo podrobno analizira omenjeno delo na področju bibliotekarstva. Natančneje analizira 64 raziskovalcev-bibliotekarjev, ki so trenutno registrirani v bazi SICRIS, ki jo vzdržuje in razvija Institut informacijskih znanosti v Mariboru. Ker je vlaganje v raziskovalno dejavnost veliko, članek osvetli tudi to področje in tudi področje spremljanja in ocenjevanja raziskovalnega dela. Skozi primerjalno analizo se pokaže, da se Slovenija po izdatkih za raziskave in razvoj uvršča v sredino držav Evropske unije. Zadnje poglavje nato poveže in zaokroži celoto z avtoričinim osebnim mnenjem, ki izhaja iz raziskave.
Keywords: raziskovalna dejavnost; bibliotekarstvo; library science; Slovenia; Slovenija; financiranje; proračunska sredstva