Vloga ponudnikov telekomunikacijskih storitev pri obvladovanju napadov DDoS - Prislan, Kaja (Elektrotehniški vestnik, 2020)
Napadi DDoS (napadi za porazdeljeno zavrnitev storitev) sodijo med najbolj razširjene kibernetske grožnje, ki pomenijo visoko tveganje za neprekinjeno delovanje informacijskih sistemov. Pomembno vlogo v sistemu odzivanja imajo upravljavci internetne infrastrukture, ki nadzirajo internetni promet. Pregled literature nakazuje na pomanjkanje znanstvenih raziskav o aktualnih izzivih in učinkovitih pristopih k soočanju z napadi DDoS, še zlasti skozi prizmo ponudnikov telekomunikacijskih storitev. Namen prispevka je proučiti trende na področju napadov DDoS in vlogo ponudnikov telekomunikacijskih storitev pri soočanju s tovrstno grožnjo. Skladno s tem smo izvedli raziskavo v obliki strukturiranih intervjujev s strokovnjaki, zaposlenimi pri največjih ponudnikih telekomunikacijskih storitev v Sloveniji. Rezultati kažejo, da se v Sloveniji ponudniki telekomunikacijskih storitev najpogosteje soočajo z volumetričnimi napadi DDoS manjšega obsega, med pogosto izpostavljene pa sodijo protokoli na transportnem sloju. Ponudniki telekomunikacijskih storitev ustrezno skrbijo za nadzor in omejevanje internetnega prometa, prav tako ponujajo dodatne storitve anti-DDoS, medtem ko naprednejših varnostnih mehanizmov še ne uporabljajo.
Keywords: kibernetska varnost; kibernetski napadi; odzivanje; ponudniki; telekomunikacijske storitve; zaznavanje