Prva potrjena gnezditev rdeče lastovke Hirundo daurica v Sloveniji (Kraški rob, JZ Slovenija) - Mihelič, Tomaž (Acrocephalus, 2000)
Dne 31.8.2000 je bilo v stenah pod Velim Badinom na Kraškem robu (JZ Slovenija) najdeno gnezdo rdeče lastovke. Ob gnezdu so bili štirje speljani mladiči, ki so skupaj s staršema še vedno spali v gnezdu. Gnezdo je bilo na previsnem in suhem delu stene, obrnjenem proti JZ, okoli 7 metrov nad tlemi. Novo odkrito gnezdišče gre pripisati širjenju njenega areala proti severu, možno pa je, da so v prejšnjih letih gnezditev rdeče lastovke onemogočili športni plezalci.
Keywords: bird; Birds; ptice; Ecosystem; ornitologija; lastovke; Nesting behavior; gnezdenje; Slovenia; Slovenija