The effects of milling strategies on forces, material removal rate, tool deflection, and surface errors for the rough machining of complex surfaces - Bagci, Eyup (Strojniški vestnik, 2017)
Visokozmogljiva obdelava ukrivljenih površin je izjemno pomembna za sodobno industrijo. Proizvajalci so zato razvili različne metode in orodja CAM za izboljšanje učinkovitosti pri rezkanju oblikovnih površin. Določitev primernih strategij poti orodja in parametrov rezkanja je ključna za visoko produktivnost, boljšo hrapavost površine, manjše rezalne sile, odklon orodja in površinske napake. Cilj predstavljene raziskave je analiza vpliva strategij poti orodja na dinamični odklon orodja, rezalne sile, čas obdelave, efektivni premer rezkarja (ECD), površino stika med rezkarjem in obdelovancem (CWE), trenutno stopnjo odvzema materiala (IMRR) in napake pri grobi obdelavi oblikovnih površin. Vrednosti ECD, CWR in IMRR v vsaki točki rezkarja (CL) so bile pridobljene s simulacijskim sistemom B-rep. Meritve dinamičnega odklona rezkarja so bile opravljene z dvema natančnima induktivnima senzorjema pomika, ki sta bila zamaknjena za 90°.
Keywords: napake pri obdelavi; odklon; površine proste oblike; rezkanje; stopnja odvzema materiala; strategija obdelave