Numerical study of highly efficient centrifugal cyclones - Madaliev, Murodil (Acta hydrotechnica, 2024)
Centrifugalni cikloni se že stoletja razvijajo za obdelavo procesnih tokov, vendar njihova učinkovitost pri odstranjevanju drobnega prahu ostaja pod 80 %. Široka uporaba ciklonov v različnih panogah je posledica njihove preproste zasnove in zanesljivega delovanja. Proces znotraj ciklonov je zapleten znanstveni problem in v okviru aerohidromehanike ostaja nerešen, kar dokazuje raznolikost modelov. Trenutna raven učinkovitosti ciklonskega čiščenja procesnih tokov ne ustreza sanitarnim standardom in bistveno vpliva na onesnaženost okolja. Članek primerja različne konfiguracije centrifugalnih ciklonov, vključno s cikloni brez vijakov, z vijakom enakomernega koraka in z vijakom spremenljivega koraka, ki uravnava zasuk toka. Numerične simulacije so bile izvedene z uporabo programskega paketa Comsol Multiphysics 5.6 z uporabo modela turbulence SST. Dobljeni numerični podatki kažejo, da je izkoristek ciklona z vijakom spremenljivega koraka bistveno večji kot pri ciklonih brez vijakov in cikloni z vijakom enakomernega koraka.
Keywords: cikloni; cyclones; hidrologija; hydrology; matematično modeliranje; mathematical modeling; Reynolds-averaged Navier–Stokes equations; Reynoldsovo povprečene Navier-Stokesove enačbe; turbulence models; turbulenčni modeli