Breast and axilla conserving surgery in the management of eary-stage breast cancer - Blichert-Toft, Mogens (Radiology and oncology (Ljubljana), 2000)
Cilj vseh prizadevanj v kirurškem zdravljenju raka dojke z ohranitvijo dojke je ohranjanje ženskosti, pri čemer se trudimo s čim manjšo iznakaženostjo zunanjega izgleda čim bolj omejiti občutek manjvrednosti. Mnogo žensk bi raje ohranilo dojko kot življenje. Osnovni pogoji, ki jih mora izpolniti vsak kirurški poseg z ohranitvijo dojke, so naslednji: zadovoljiva kozmetična rekonstrukcija, funkcionalnost in lokoregionalni nadzor nad boleznijo. Če je po operaciji izgled dojke hudo iznakažen, ohranitev dojke ni smiselna. Osnovnametoda zdravljenja zgodnjega raka dojke je operacija. Poseg z ohranitivijo dojke je možen le, če je za bolnico ustrezen. Radikalnost kirurškega posega je še posebej pomembna po opravljeni mastektomiji ali kirurškemu zdravljenju z ohranitvijo dojke. Posebej natančno je treba proučitidejavnike tveganja kirurškega zdravljenja z ohranitvijo dojke, zlasti mladost bolnice in razvejanost izvodil v vzorcu, dva dejavnika, ki ju obravnavamo kot neodvisna dejavnika tveganja za lokalni nadzor bolezni po opravljenem posegu z ohranjeno dojko. Od vseh kirurških zdravljenj raka dojke na Danskem jih je 30 % opravljenih z ohranitivjo dojke. Ta delež je razmeroma nizek v primerjavi z ostalimi državami. Prav zato smo odločili za razpravo o kriterijih, ki danes veljajo na Danskem in odločajo o ustreznosti tega postopka. V razpravi poudarjamo tudi razloge za odstranitev aksilarnih bezgavk, ki jo priporočamo celo pri tumorjih, manjših kot 10 mm, pri katerih ugotavljamo precejšnjo prizadetost bezgavk. Z uvajanjem postopka, ki temelji na odkrivanju 'stražarske' bezgavke, postavljamo temelje metodi ohranjanja neprizadetih aksilarnih bezgavk pri bolnicah z negativnimi bezgavkami.
Keywords: Axilla; Breast neoplasms; dojke; kirurško zdravljenje; Lymph node excision; Mastectomy; rak (medicina); Self concept; Surgery