Strokovna leksika v Kremplovih Dogodivšinah štajerske zemle - Ulčnik, Natalija (Studia Historica Slovenica, 2021)
Prispevek predstavlja leksiko, izpisano iz prvega obsežnejšega zgodovinskega dela v slovenščini, tj. Dogodivšin štajerske zemle (1845) Antona Krempla. Analiza se osredinja na razvoj strokovnega izrazja s področja zgodovine, ki v doslejšnjih raziskavah še ni bilo podrobneje osvetljeno, in na različnih jezikovnih ravninah izpostavlja vzhodnoštajerske jezikovne značilnosti. Preverjen je način oblikovanja in podajanja izrazja, opozorjeno pa je tudi na slogovne značilnosti, zlasti ekspresivno ter frazeološko izražanje. Terminologija je klasificirana glede na tematska področja, ki so še danes aktualna pri preučevanju in obravnavi zgodovine, pri tem pa je upoštevana povezanost zgodovinske terminologije s terminologijo sorodnih disciplin in s splošnim jezikom.
Keywords: besediloslovje; Dogodivšine štajerske zemle; East Styrian language; history; Krempl, Anton; lexical analyses; lexis; Styria; Štajerska; vzhodnoštajerski jezik; zgodovinsko jezikoslovje