Niederländische und slowenische Phraseme des 16. Jahrhunderts - Srebnik, Anita (Linguistica (Ljubljana), 2025)
Članek se osredotoča na frazeme 16. stoletja na nizozemsko govorečem področju in jih primerja z vzporednimi slovenskimi ustrezniki tega časa. Izhodišče za kontrastivno fra-zeološko analizo so frazemi, ki jih je upodobil Pieter Bruegel starejši (l525/30–1569) na sliki Nizozemski pregovori (1559). V razpravi iz zgodovinsko-sinhrone prespektive odgovarjam na vprašanje, ali je enake ali podobne pregovore najti tudi v slovenskih leksikografskih virih, ki – tako kot Brueglova slika – datirajo iz druge polovice 16. stoletja. Gre za prve pisne vire v slovenskem knjižnem jeziku sploh, njihove specifične lastnosti pa igrajo ključno vlogo pri rezultatih kontrastivne frazeološke analize med nizozemščino in slovenščino za to obdobje.
Keywords: 16. stoletje; 16th century; Bruegel, Pieter; contrastive phraseology; frazemi in pregovori; historično-sinhrona primerjava; kontrastivna frazeologija; phrasemes and proverbs; synchronic historical analysis