Spremembe rabe tal na območju Dravinjskih goric - Žiberna, Igor (Revija za geografijo, 2022)
V članku so analizirane spremembe rabe tal na območju Dravinjskih goric v obdobju 2000-2022. Prikazane so spremembe rabe tal v odvisnosti od izbranih naravnogeografskih elementov in po katastrskih občinah. Analizirane so tudi smeri spremembe rabe tal v obravnavanem obdobju in koeficient ekstenzifikacije. Vinogradništvo je bilo v preteklosti ena od kmetijskih dejavnosti, ki je dajala identiteto tej pokrajini, zato smo za sondno območje "Škalce-Bezina-Tepanje" analizirali spremembe vinogradniških površin glede na relativne višine, globalno obsevanje in vinogradniške bonitete v časovnih profilih 1824-2000-2022.
Keywords: abandonment of arable land; Dravinjske gorice; land use; opuščanje obdelovalnih površin; raba tal