From conviction to heroism - Pletenac, Tomislav (Traditiones (Ljubljana), 2014)
Leta 2001 je bila objavljena obtožnica proti generalu Anteju Gotovini, vojaškem generalu Hrvaške vojske zaradi zločinov, storjenih med in po akciji Nevihta. Med begom, zaporom in poznejšo izpustitvijo iz zapora je mogoče zaslediti različne premike in razpoke v hrvaški družbi in popularni kulturi, ki so tesno povezani z vprašanji suverenosti in nacioalne identitete.
Keywords: Gotovina, Ante, 1955-; sociology; sociologija kulture; national identity; nationalism; nacionalizem; Croatia; vojaška zgodovina; narodna identiteta; osebnosti; popularna kultura; Hrvaška