Krvavitev v nadledvično žlezo pri novorojenčku - Sušnik, Laura (Medicinski razgledi, 2023)
IZHODIŠČA. Nadledvični žlezi sta ob rojstvu relativno veliki in dobro prekrvavljeni parni žlezi, ki ležita na zgornjem polu obeh ledvic. Krvavitev v eno ali obe nadledvični žlezi je redek dogodek v obdobju novorojenčka. Pogosto je krvavitev v nadledvično žlezo ne - opazna, brez jasnih kliničnih znakov in simptomov, redko pa lahko vodi zaradi obsežnosti krvavitve v slabokrvnost, šok in celo v odpoved delovanja nadledvične žleze. Naj pomembnejši dejavnik tveganja za krvavitev je obporodna hipoksija, sledijo sepsa, motnje koagulacije, travmatski porod in obporodne poškodbe. METODE. Pregledali smo zdravstveno dokumentacijo novorojenčkov, zdravljenih na Kliničnem oddelku za perinatologijo (Porodnišnica Ljubljana) med letoma 2002 in 2021, pri katerih smo odkrili krvavitev v nadledvično žlezo. REZULTATI. V 20-letnem obdobju smo našli 35 novorojenčkov, od tega je bilo 23 (65,7 %) dečkov. Povprečna porodna telesna teža je bila 3407,1 g, od tega jih je bilo deset (28,6 %) velikih za gestacijsko starost. Vaginalno je bilo rojenih 28 (80%) novorojenčkov. V 26 (74,3%) primerih smo odkrili krvavitev v desni nadledvični žlezi. Zlatenico smo beležili pri 23 (65,7%) novorojenčkih. Poškodbe, povezane s travmatskim porodom, so bile ugotovljene pri 22 (52,5 %) novorojenčkih. Dva od treh novorojenčkov z obojestransko krvavitvijo sta razvila insuficienco nadledvične žleze. Eden od novorojenčkov je bil zdravljen zaradi nevroblastoma. RAZPRAVA. Glede na podatke novorojenčkov, ki smo jih v zadnjih 20 letih obravnavali v Porodnišnici Ljubljana, ugotavljamo, da je krvavitev redka in je pri večini potekala z blagimi zapleti.
Keywords: insuficienca; krvavitev v nadledvično žlezo; nadledvične žleze; novorojenček; obporodna hipoksija; obporodne poškodbe; ultrazvok; zlatenica