Nevromodulacija pri lajšanju kronične bolečine - Kuret, Zala (Rehabilitacija (Ljubljana), 2023)
Izhodišča: Nevromodulacijske metode zajemajo različne, tako invazivne kot neinvazivne pristope, katerih skupna značilnost je spodbujanje nevroplastičnosti in potencialno vplivanje na zaznavanje bolečinskih dražljajev. Metode: V iskalniku PubMed smo iskali gesla »neuromodulation«, »spinal cord stimulation« in »chronic pain«. Iskanje smo omejili na randomizirane kontrolirane raziskave, metaanalize, sistematične preglede in pregledne članke v zadnjih desetih letih (obdobje 2013 – 2023). Rezultati: V podroben pregled smo vključili 66 preglednih člankov in randomiziranih kontroliranih raziskav, objavljenih v obdobju 2013 - 2023. Pregled smo razdelili na invazivne in neinvazivne metode, opisali način delovanja ter navedli dokaze o učinkovitosti za obvladovanje kronične bolečine. Zaključki: Kljub velikemu porastu uporabe nevromodulacijskih pristopov v zadnjih 20 letih je za njihov razvoj v prihodnosti ključno dokumentiranje učinkovitosti v visoko kakovostnih raziskavah.
Keywords: Chronic Pain; dorzal ganglion stimulation; kronična bolečina; neuromodulation; nevromodulacija; rehabilitacija; rehabilitation; rTMS; spinal cord stimulation; stimulacija dorzalnih ganglijev; stimulacija zadnjih stebričkov hrbtenjače; tCDS; transcranial magnetic stimulation; Transcutaneous Electric Nerve Stimulation