Minerals of Pohorje marbles - Jeršek, Miha (Geologija, 2013)
Na Pohorju izdanjajo pretežno kalcitni marmorji, ki ponekod prehajajo v dolomitne. Karbonatne kamnine, iz katerih so nastali, so vsebovale tudi detriti~ne minerale, ki so se med metamorfozo ohranili ali pa pre{li v nove minerale. Raziskali smo minerale v marmorjih s Pohorja, ki so kot kristali vidni s prostim o~esom ali z lupo 10 x pove~ave in s pomo~jo binokularnega mikroskopa. Z ramansko mikrospektroskopijo, SEM-EDS analizo in na osnovi morfolo{kih zna~ilnosti smo dolo~ili 17 razli~nih mineralov, med katerimi so, poleg kalcita, najpogostej{i in obenem tudi najbolj zna~ilni tremolit, diopsid, grosular in epidot. Prvi~ sta v pohorskih marmorjih opisana vezuvianit in ska - polit. Ploskovno bogati so kristali kremena, ki vsebujejo igli~aste vklju~ke amfibola. Drugi minerali, ki dopolnjujejo mineralno paragenezo marmorjev, so razli~ni minerali sljud, minerali kloritove skupine, glinenci, magnetit, titanit, pirit in grafit. Dolo~ena mineralna združba nam razkriva mineralno pestrost pohorskih marmorjev in nam ponuja nove izzive za raziskovanje zna~ilnosti in razmer pri nastanku te plemenite kamnine, ki so jocenili in izkori{~ali že Rimljani, danes pa ponovno dobiva svojo veljavo in prepoznavnost.
Keywords: marble; marmor; metamorfne kamnine; mineral; minerali; Pohorje