The mystical union in Sufism and Christian mysticism - Arifka, Angga (Edinost in dialog, 2025)
Mistična izkušnja ponazarja temeljni vidik človekovega odnosa do najvišj e resničnost i v okviru religioznosti. Ta članek raziskuje mistično izkušnjo Hallaja in Meistra Eckharta, ki sta izhajala iz različnih verskih tradicij. Z uporabo hermenevtičnega pristopa ta članek poskuša prebrati izkušnje obeh mistikov tako, da jih razlaga enega z drugim. Čeprav mistika uporabljata različen verski jezik in simbole, neizogibno obstaja močan odmev, ki nam omogoča medizkustveno branje takih mističnih izkušenj. Ta članek trdi, da je lahko mistična izkušnja močna podlaga medverskega dialoga, pri čemer – čeprav je vsaka mistična izkušnja osebne in subjektivne narave – obstaja nekaj temeljnega, kar je mogoče najti kot utrip, ki jih povezuje in jih lahko medsebojno razlaga, to pa bogati in poglablja naše medversko razumevanje.
Keywords: Eckhart’s mystical experience; Eckhartova mistična izkušnja; fusion of mystical experiences; Hallaj’s mystical experience; Hallajeva mistična izkušnja; inter-experiential dialogue; interreligious dialogue; medizkustveni dialog; medverski dialog; poj mističnih izkušenj