Fanny Haussman (1818-1853) - biografija prve slovenske pesnice v luči njenega domnevno spornega avtorstva - Buttolo, Frančiška (Slavistična revija, 2010)
Biografija Fanny Hausmann (1818-1853), nemškega rodu, predstavlja njeno mladost v rojstnem kraju do preselitve v Žalec (1835), seznanjanje s slovenskih okoljem in jezikom (do 1842), spoznavanje slovenskie in južnoslovanskih literatur (1843-1847), objavljenje v liberalnih Celjksih slovenskih novinah (ur. V. Konšek) ob revoluciji 1848-1849 ter prenehanje objavljanja, bolezen in smrt (1850-1853). Pesničino domnevno sporno avtorstvo (I. Orožen, F. Ilešič, I. Grdina) je osvetljeno vzporedno s prikazovanjem njenega življenja in dela.
Keywords: 1848; 19.st.; Hausmann, Fanny, 1818-1853; history of literature; ilirsko gibanje; literarna zgodovina; Romanticism; romantika; Slovene literature; slovenska književnost; slovenska poezija; slovenske pesnice