Slovenska odvisnostna drevesnica v raziskavah o induktivnem odvisnostnem razčlenjevanju - Ledinek, Nina (Jezik in slovstvo, 2007)
Prispevek prinaša nekaj temeljnih pojasnil o področju skladenjskega označevanja korpusov ter o metodologiji gradnje drevesnic. Opozori na jezikovnoteoretične modele, na podlagi katerih so označevalni sistemi večine drevesnic oblikovani, ter na uporabnost skladenjskega označevanja korpusov za raziskave opisnega in teoretičnega jezikoslovja in za področje procesiranja naravnih jezikov. Predstavlja tudi rezultate treh raziskav v zvezi z večjezičnim induktivnim odvisnostnim razčlenjevanjem na prvi drevesnici za slovenski jezik, Slovenski odvisnostni drevesnici.
Keywords: Corpus linguistics; korpusno jezikoslovje; skladnja; Slovene; slovenščina; syntax