Concept of self in avant-pop literature - Krevel, Mojca (ELOPE (Ljubljana), 2004)
Razprava se ukvarja s konstrukcijo literarnega lika in razumevanjem subjektivnosti na splošno v delih piscev, povezanih z avant-popovskim gibanjem. Avant-pop se kot razvidno gibanje oblikuje na začetku devetdesetih let 20. stoletja, torej v času tevtonskih družbenih, kulturnih in ekonomskih sprememb, ki pogojujejo globje spremembe osnovnih duhovnozgodovinskih paradigem v smislu nastopa nove, postmoderne dobe. Študija se po eni strani ukvarja s pretresom paradigme subjektivnosti na konkretnih primerih iz nekaterih temeljnih del avant-popovske književnosti v luči prevladujočih teoretičnih postavk in predvidevanj o postmodernosti, po drugi strani pa ugotovitve poveže s širšimi družbenimi, kulturnimi in tehnološkimi vidiki sodobnega vsakdana.
Keywords: ameriška književnost; avant-pop; jaz; literarna gibanja; postmodernizem; znanstvena fantastika