The preliminary psychometric properties of measuring tools for identifying transformational leaders in education - Heinzová, Zuzana (Psihološka obzorja (Ljubljana), 2022)
Spremembe šolskega prostora so proces, ki poteka po vsem svetu, tudi na Slovaškem. Ena od aktualnih tematik, ki so v zadnjem času povezane z omenjenimi procesi je konceptualizacija in merjenje vodenja v izobraževanju. Namen študije je bil preučiti preliminarne psihometrične značilnosti slovaške oblike Lestvice vodstvenih praks (LPI; Leadership Practices Inventory; Kouzes in Posner, 2012) ter Češkega vprašalnika vodenja (CLQ; Procházka idr., 2016) in slovaškim učiteljem ponuditi pripomoček, primeren za tamkajnšnje kulturno okolje. V članku predstavljamo rezultate validacije na Slovaškem. Vzorec so sestavljali učitelji iz različnih regij Slovaške. Preliminarno preverjanje psihometričnih značilnosti je vključevalo preverjanje zanesljivosti, konstrukne veljavnosti in notranje skladnosti. Rezultati kažejo, da sta oba pripomočka lahko uporabna za prepoznavanje transformativnega vodenja v izobraževanju. Omejitve študije vključujejo nestandardizirane pripomočke, specifičnost raziskovalnega vzorca ter postopka vzorčenja.
Keywords: Češki vprašalnik vodenja CLQ; Lestvica vodstvenih praks LPI; psihometrija; veljavnost; vodenje; vzgoja; zanesljivost testa; zobraževanje