Sudanese migration and destination countries - Mohammed, Yassir Ali (Dve domovini, 2024)
Avtor v prispevku obravnava sudanske migracije, ciljne države, motivacijske dejavnike in vlogo spola. V obdobju 2020–2021, med pandemijo bolezni COVID-19, je izvedel spletno raziskavo z uporabo kvalitativnih in kvantitativnih metod, katere izsledki kažejo, da sta bila glavna razloga za migracije pomanjkanje delovnih mest in nizke plače. Drugi dejavniki, ki so vplivali na migracije, so bili želja po uspehu, korupcija in potrata časa v državnih institucijah. Glavni cilj ekonomskih migracij so bile države Arabskega zaliva, sledile pa so evropske države. Vse več žensk kljub kulturnim omejitvam in tradiciji vidi migracijo kot sredstvo za izvajanje projektov za pomoč drugim. Ugotovitve kažejo, da so pri sudanskih migracijah prevladovali mladi, ne glede na vrsto migracije. Denarna nakazila so imela večji pozitivni učinek na posamezna gospodinjstva kot na državo na splošno.
Keywords: ciljne države; dejavniki odbijanja; ekonomske migracije; gospodinjstvo; migracije; mladina; nakazila; spol; Sudan; Sudanci