"Detomorilci" in druge pošasti - Protner, Beja (Glasnik Slovenskega etnološkega društva, 2015)
Turška vlada in uporniška Delavska stranka Kurdistana (PKK) sta med vojno, ki traja od leta 1984 in še danes ni popolnoma končana, prek medijev širili demonizirajoče pripovedi o sovražniku kot zlobnem, brutalnem, nehumanem, iracionalnem in inherentno nasilnem. Te pripovedi so bile umeščene v nacionalistične mite in so tako vzpostavljale razlike med "civiliziranimi" Nami in "barbarskim" Drugim. Poleg tega so demonizirajoče zgodbe koristile vojni propagandi, mobilizaciji za boj proti "agresorju" in legitimaciji "povračilnega" nasilja. Te pripovedi je v zadnjih letih, ko potekajo mirovna pogajanja za razrešitev konflikta, zamenjal diskurz o miru. Vendar pa je raziskava med študenti v Istambulu, ki prihajajo iz različnih koncev Turčije, pokazala, da so se demonske podobe sovražnika vtisnile globoko v spomine mladih, kar vpliva na njihov odnos do mirovnih pogajanj.
Keywords: Etnične skupine, ljudstva ipd. (Bližnji vzhod); Kurdi; Etnični odnosi; Etnični konflikti; Turčija; Turkey; narodnostno vprašanje; nationalism; nacionalizem; etnične skupine; ethnology; etnologija; ljudske pripovedi; zgodovinski pregledi