Evocación y construcción literaria - Albaladejo, Tomás (Verba hispanica, 2020)
Pričujoči članek obravnava obuditev don Kihota v romanu Bailén, enem od Galdósove serije romanov Episodios Nacionales (Nacionalne epizode). Takšna obuditev je rezultat literarne transdukcije oziroma načina, kako avtor in glavni junak kot prvoosebni pripovedovalec bereta in interpretirata Cervantesovega Don Kihota. Roman obudi tudi lik Napoleona Bonaparteja, kot ga vidita glavni junak Gabriel Araceli in pofrancozeni Luis de Santorcaz v času potovanja iz Madrida v Andaluzijo, po uporu madridskega prebivalstva proti francoski vojski 2. maja 1808 in usmrtitvah Špancev pred francoskimi strelskimi vodi 3. maja 1808 ter pred bitko pri Bailénu. Obuditev don Kihota je protiutež obujeni podobi Napoleona, ki ga glavni junak vidi kot srhljivega, Santorcaz pa kot občudovanja vrednega človeka. Vse obujene podobe so razčlenjene s stališča perspektivizma in pojasnjene kot dialektična polarizacija, ki se odraža v celotnem romanu, prispeva pa tudi k njegovi pripovedni zgradbi. Članek obravnava vlogo zgodovine in fikcije v romanu ter delovanje literarnih in zgodovinskih prvin kot dela komunikacijskega retorično-kulturnega koda, ki bralce povezuje z avtorjem.
Keywords: fiction; fikcija; historical novel; Pérez Galdós, Benito; reality; resničnost; Spanish literature; španska književnost; zgodovinski roman