Kdo izbere tistega/tisto, ki izbere? - Habjan, Jernej (Primerjalna književnost, 2010)
Izbire, ki jih prevladujoča literarna veda opravlja v imenu bralstva, so tudi same opravljene vnaprej: opravijo jih institucije, ki reproducirajo vedo. Članek analizira učinke takšnih izbir na izbire sodobne shakespearologije in oriše alternativno branje Romea in Julije.
Keywords: Shakespeare, William, 1564-1616; "Romeo in Julija"; literarna kritika; literary criticism; literarni kanon; dekonstrukcija; večkulturnost