Računalnik kot generativno orodje - Pipan, Tomaž (Urbani izziv, 2005)
Računalnik je v urbanizmu vedno bolj nepogrešljivo orodje. Zaradi zmožnosti hitrega procesiranja velikih količin digitaliziranih podatkov ga urbanisti uporabljajo v prvi vrsti pri analitičnem delu s prostorskimi podatki. Na tem področju so se najbolj razvila uporabniška orodja GIS, ki omogočajo zajemanje,pregledovanje in obdelavo različnih prostorskih informacij. V člankuje predstavljen uporabniški program CAUP, ki uporablja osnovne prostorske informacije za samodejno generiranje prostorskih omejitev in potencialov. Program omogoča generiranje prostorskih rešitev, pomembnih za ugotavljanje součinkovanja različnih prostorskih podatkov, kar hkrati dopušča različne interpretacije.
Keywords: geografski informacijski sistemi; informacijski sistemi; prostorski podatki; urbanism; urbanizem