Unveiling pre-service teachers’ cognitions of multilingualism and multilingual identities using a multi-method approach - Henehan, Alison (Razprave in gradivo - Inštitut za narodnostna vprašanja (1990), 2024)
Stališča učiteljev do večjezičnosti vplivajo na njihovo ravnanje v razredu in se deloma oblikujejo že med samim študijem (Borg 2003). V Friziji, jezikovno raznoliki pokrajini na Nizozemskem, je frizijščina obvezen šolski predmet, vendar se učitelji pogosto ne čutijo dovolj pripravljene za poučevanje tega jezika. To vodi v negativen odnos do manjšinskega jezika in večjezičnosti nasploh. S pomočjo različnih metod – anketa, artefakti dominantne jezikovne konstelacije (DJK) (Ibrahim 2022) in fokusne skupine z vinjetami (Barter & Renold 1999) – smo raziskovali stališča 72 študentov pedagogike do večjezičnosti v izobraževanju in večjezičnih identitet. Bodoči učitelji so v anketi izkazali precej pozitiven odnos do večjezičnosti v izobraževanju ter se v okviru DJK in fokusnih skupin opredeljevali za večjezične, njihov odnos do manjšinskih jezikov pa bi bilo treba izboljšati. Raziskava prispeva k boljšemu razumevanju večjezičnih identitet in stališč bodočih učiteljev ter ponuja usmeritve, kako koncept stališč uporabiti na področju večjezičnosti, s čimer lahko izboljšamo usposabljanje za večjezično pedagogiko.
Keywords: dominant language constellations; dominantne jezikovne konstelacije; manjšinski jeziki; minority languages; multilingual identity; multilingual teacher education; pre-service teachers; stališča učiteljev; študenti pedagogike; teacher cognition; večjezična identiteta; večjezično izobraževanje učiteljev