Heavy metals in the sediment of Sava River, Slovenia - Kotnik, Jože (Geologija, 2003)
Da bi določili človekov doprinos določenih kovin k naravnemu ozadju so bile izmerjene vsebnosti teh kovin v sedimentu na nekaterih lokacijah dolvodno po reki Savi. Za oceno človekovega doprinosa teh kovin so uporabili metodo ekstrakcije s 25 % ocetno kislino. Za določitev naravnega ozadja, naravnega inantropogenega doprinosa je bila uporabljena metoda normalizacije. Za večino merjenih kovin je bil izbran kot normalizator aluminij. Razultati so pokazali,da antropogen doprinos določene kovine ni nujno povezan z lahkotopno frakcijo v 25 % ocetni kislini.
Keywords: onesnaženost tal; rečni sedimenti; Sava; težke kovine