Abelova nagrada 2009 Mikhaelu Gromovu - Forstnerič, Franc (Obzornik za matematiko in fiziko, 2010)
Članek vsebuje nekaj osnovnih dejstev o življenju in delu slavnega norveškega matematika Nielsa Henrika Abela, o nagradi za matematiko, ki nosi njegovo ime, in o revolucionarnih dosežkih Mikhaela Gromova, prejemnika Abelove nagrade za leto 2009, na področju geometrije. V zadnjem delu je podrobneje predstavljen homotopski princip Oka-Grauert-Gromov v kompleksni analizi in geometriji.
Keywords: Abel, Niels Henrik; Abelova nagrada; biografije; Gromov, Mikhael; matematika; nagrade; Norveška