Bralni portfolio za bralno značko - Maraž, Kristina (Šolska knjižnica, 2022)
Bralni portfolio je oblika bralnega dnevnika, ki je namenjen preglednosti nad prebranim gradivom skozi vsa leta učenčevega šolanja, omogoča sledljivost vsebin in napredka ter dodatno motivacijo za branje. Prednosti, ki jih prinaša, so: sprotno beleženje in zanesljivost podatkov, spodbuda in dodatna motivacija za branje, razvijanje bralne pismenosti in prostorske orientacije v tabeli, kazalniki učenčevih interesov, pomoč pri usmerjanju in izbiri poklica, razumevanje pomembnosti navajanja literature, spoznavanje avtorskih pravic, kritično branje in samoevalvacija o bralnem razvoju. Manj želeni učinki so pomisleki o dodatnem delu, težave s sprotnim beleženjem, vprašanja glede hranjenja in vsebinskega obnavljanja ob prehodu v novo šolsko leto, skrb glede doslednosti in natančnosti pri beleženju sprememb, strah pred slabim obstojem dokumenta v obliki klasičnega papirja, ki se ga neštetokrat uporabi. Portfolio in sprotna podelitev priznanj sta za učence potrditev lastnega napredka in motivacija za nadaljnje branje. Tako prednosti kot manj želeni učinki so lahko dodaten izziv in dokaz, da je bralni portfolio »živ« dokument, ki raste z nami.
Keywords: bralna značka; bralni portfolio; motivacija; priznanja; šolske knjižnice