Študentska organizacija Univerze v Ljubljani kot pravna oseba javnega prava sui generis - Karlić Kovačič, Nataša (Podjetje in delo, 2024)
Študentske organizacije so pred uveljavitvijo sprememb Zakona o skupnosti študentov v letu 2019 poslovale kot pravne osebe zasebnega prava, po uveljavitvi sprememb pa so opredeljene kot pravne osebe javnega prava, pri čemer zakonodaja ne določa njihove pravnoorganizacijske oblike. V prvem delu prispevka je na primeru Študentske organizacije Univerze v Ljubljani obravnavan vpliv sprememb zakonodaje v zvezi z opredelitvijo statusa študentskih organizacij na njihovo poslovanje. V drugem delu prispevka pa sta predstavljena izjema v Zakonu o nevladnih organizacijah, ki dopušča, da pridobijo status nevladne organizacije v javnem interesu tudi subjekti, ki jih ustanovijo študentske organizacije kot pravne osebe javnega prava, in vpliv te izjeme na poslovanje Študentske organizacije Univerze v Ljubljani.
Keywords: Študentske organizacije; Višje in visokošolsko izobraževanje