Zgodovina števila in obsega občin na območju nekdanje Jugoslavije - Rakar, Iztok (Javna uprava, 2021)
V prispevku je prikazan razvoj teritorialnega obsega občin na območju nekdanje Jugoslavije v obdobju od konca 19. stoletja do danes. Avtor prikaže zgodovinski okvir, v katerem je nastala Jugoslavija in pojasni razloge za drastično zmanjšanje števila občin v petdesetih letih 20. stoletja. Ugotavlja, da je bil razvoj po razpadu SFRJ različen. Nekatere države so teritorialno strukturo močno razdrobile, druge so jo ohranile skoraj nespremenjeno, tretje pa so šle po vmesni poti. Razlogi za tak razvoj so različni, za nadaljnje raziskovanje pa ostaja na voljo nekaj vprašanj, na primer ali je mogoče teritorialne spremembe po razpadu SFRJ povezati z »vstajenjem« predvojnih sistemov lokalne samouprave ali ne in vprašanje, kakšen je vpliv monitoringa Evropske listine lokalne samouprave na število in obseg občin na tem območju.
Keywords: history; javna uprava; Jugoslavija; local self-government; lokalna samouprava; municipality; občine; territorial structure; Yugoslavia; zgodovina