Od "nebrušenega diamanta" do velikega uma 19. stoletja - Babič, Vanda (Slavistična revija, 2016)
Franc Miklošič (1813-1891) spada med osrednja imena svetovne slavistike. Razprava je sistematičen prikaz življenja in znanstvenega dela uveljavljenega slavista ter poudarja njegove ogromne zasluge za slavistično znanost. Ob 130. obletnici njegovega častnega članstva v Bolgarski akademiji znanosti so v Inštitutu za literaturo BAN (v sodelovanju z Inštitutom za slovensko literaturo in literarne vede ZRC SAZU) pripravili obsežno razstavo o njegovi osebni in raziskovalni poti.
Keywords: balkanistics; balkanistika; bizantinistika; byzantinistics; comparative grammar; Miklošič, Franc, 1813-1891; Old Chruch Slavonic language; primerjalna slovnica; Slavic languages; slovanski jeziki; Slovenian linguists; slovenski jezikoslovci; stara cerkvena slovanščina