Vpliv nekaterih ključnih dejavnikov okolja na življenjsko dobo optičnih nosilcev podatkov - Kunej, Drago (Knjižnica, 2011)
V zadnjih letih je pri trajnem ohranjanju digitalnih zapisov že močno uveljavljen koncept ohranjanja vsebine in ne več nosilca samega. Vendar pa je življenjska doba digitalnih nosilcev zapisa kljub temu pomembna, saj poleg ostalih parametrov v digitalnem sistemu določa čas migracije digitalne vsebine. Na splošno velja, da čistejše, hladnejše, bolj suho in stabilno okolje daljša pričakovano dobo trajanja, ustrezna zaščita posamezne vrste nosilcev pa temelji na razumevanju ranljivosti nosilca ter posledično zagotavljanju optimalnih pogojev hrambe in primernem ravnanju z nosilci. V prispevku so predstavljeni vplivi nekaterih dejavnikov okolja (temperatura, vlaga in svetloba) na življenjsko dobo fizičnih digitalnih nosilcev zapisa, s poudarkom na optičnih nosilcih. Čeprav so danes optične plošče le eden od različnih načinov hranjenja digitalnih podatkov, še vedno ostajajo priljubljen arhivski medij. Potrebno pa je poudariti, da optične plošče niso trajen nosilec zapisa, kakor se pogosto napačno predvideva, ter da na njihovo življenjsko dobo odločilno vplivajo dejavniki okolja. Na Glasbenonarodopisnem inštitutu ZRC SAZU smo zato izpeljali eksperiment, pri katerem smo analizirali obstojnost digitalnega zapisa na CD-R ploščah, ki so bile izpostavljene svetlobi v vsakdanjih delovnih razmerah. Rezultati so pokazali, da lahko izpostavljanje zapisljivih optičnih plošč svetlobi, še posebej neposredni sončni svetlobi, povzroči popolno uničenje zapisa v nekaj dneh ali tednih, in s tem potrdili pomen skrbnega ravnanja, ustrezne hrambe in rednega testiranja digitalnih nosilcev.
Keywords: arhivi; dokumentacija; digitalne zbirke; digitalni viri; trajno ohranjanje