Etiologija, epidemiologija in histopatologija raka endometrija - Takač, Iztok (Medicinski razgledi, 2000)
Rak endometrija je hormonsko odvisen tumor. Odločilno vlogo pri njegovem nastanku imajo estrogeni, tako endogeni kot umetno vneseni v organizem. Bolezen prizadene predvsem starejše in ženske s prekomerno telesno težo. V Sloveniji je rak endometrija najpogostejši med raki rodil. Najpogosteje se pojavlja v histološki obliki endometrioidnega adenokarcinoma, adenoskvamoznegakarcinoma, papilarnega seroznega adenokarcinoma in svetloceličnega adenokarcinoma. Za napoved poteka bolezni je stopnja diferenciacije pomembnejša od histološkega tipa tumorja. Na osnovi kirurško-patoloških podatkov razvrščamo bolnice z rakom endometrija v štiri stadije.
Keywords: Endometrial neoplasms; novotvorbe; tumor; endometrij; Etiology; Epidemiology; etiologija; Pathology; Neoplasm seeding; Neoplasm staging; Neoplasm metastasis