Urejanje prostora v malih mestih - institucija medobčinskega sodelovanja - Rus, Angelca (Urbani izziv, 1994)
V prispevku je obravnavana problematika medobčinskega sodelovanja, predvsem na področju urejanja prostora, ker obsežna urbanizirana področja in funkcijske povezave sedanjih občin presegajo administrativne meje posameznih teritorialnih enot. Prikazane so možnosti sodelovanja, vidiki, ki jih je potrebno upoštevati, kadar se odločamo za obliko medsebojnega povezovanja, merila za vključevanje okoliških občin v mestno regijo in cilji izboljšanja medobčinskega sodelovanja. Prispevek zaključuje razmišljanja o medobčinski zvezi, in sicer bistvenih nalogah zveze, kriterijih za oblikovanje zveze in terminih pristopanja v zvezo.
Keywords: local government; lokalna samouprava; občine; povezovanje; prostorsko planiranje; prostorsko urejanje; spatial planning