Dacitic glassy lava flow from Trlično at Rogatec, eastern Slovenia - Kralj, Polona (Geologija, 2002)
Steklasta lava iz Trličnega ima dacitno sestavo in je nastala z nepopolnim mešanjem dveh magm s podobno sestavo, a različno stopnjo kristalizacije osnovne mase. Zaradi laminarnega tečenja sta se različna tipa magme razporedila v trakove. Glavne in sledne prvine so zastopane v koncentracijah, ki so znotraj variacijskega območja značilnega za dacite. Primerjava z andeziti s Smrekovca kaže, da kamnine najverjetneje ne pripadajo istemu vulkanskemu kompleksu, ki naj bi bil kasneje dislociran zaradi tektonski premikov.
Keywords: dacit; lava; magma; Rogatec; terciar; vulkanske kamnine