Cost-effective strategies for regional road network management - Pařil, Vilém (Central European Public Administration Review, 2025)
Namen: Prispevek obravnava upravljanje stroškov cest na regionalni rav- ni. Gre za področje, ki je v primerjavi z lokalnimi cestami in avtocestami precej manj raziskano. Cilj študije je opredeliti ključne dolgoročne urbane dejavnike, ki vodijo k višjim stroškom upravljanja regionalnih cest, ter predlagati finančno vzdržno strategijo obnove cestnega omrežja z upo- rabo različnih materialov iz recikliranega asfalta (RAP). Metodologija: Na podlagi postopnih in standardnih regresijskih analiz ter podatkov o kakovosti cest in stroških vzdrževanja na Češkem študija upošteva dejavnike, kot so nadmorska višina, naklon ter spremembe števila prebivalcev in gostote poselitve. Ugotovitve: Rezultati poudarjajo, da sta naklon in cestni razred – oba pa sta povezana z razdrobljenostjo cestnega omrežja – ključna vzroka za višje stroške vzdrževanja. Obnove, izvedene na kompaktnih sklopih cest, lahko zato stroške občutno znižajo. Nasprotno pa število prebivalcev in gostota poselitve le minimalno vplivata na dolgoročne stroške. Praktična uporabnost: Na primeru regionalnih cest na Češkem smo ob- likovali scenarije za znižanje stroškov z uporabo materialov RAP in določili možne prihranke. Scenariji kažejo, da lahko uporaba RAP prinese skoraj 27 milijonov evrov prihrankov na regijo. V praksi to omogoča upravl- javcem infrastrukture, da letno obnovijo več kot tretjino cest v primerjavi s klasičnimi zmesmi ali pa pogostost obnove nižjekakovostnih odsekov povečajo z enkrat na tri leta na enkrat na 2,25 leta. Dodana vrednost: Članek prinaša nova spoznanja o dejavnikih, ki določajo stroške na ravni regionalnih cest, ter dokazuje, da uporaba materialov RAP v regionalnem cestnem gospodarjenju pozitivno vpliva na pogostost revitalizacije cest.
Keywords: critical cost factors; ključni stroškovni dejavniki; modernisation; modernizacija; načrtovanje; planning; promet; RAP; regional roads; regionalne ceste; road management; transportation; upravljanje cest