Starejši hidrotehniki, ki so delovali na širšem slovenskem prostoru - Krajnc, Uroš (Gradbeni vestnik, 2023)
V članku so obravnavani starejši hidrotehniki, ki so delovali na širšem slovenskem prostoru med 15. in 19. stoletjem. Ker je takrat slovensko ozemlje pripadalo državam Avstriji in Benetkam, so bili strokovnjaki predstavniki vseh narodov, ki so živeli v Avstriji in Benetkah. Predstavljeni so hidrotehniki v širšem smislu, ki so raziskovali, projektirali in izvajali posege v vodah. Za mnoge ne vemo, da so sploh delovali na slovenskem ozemlju (Leonardo da Vinci), nekateri so bili poleg hidrotehnike uspešni v politiki v evropskem okviru (Gabrijel Gruber), drugi so bili vrhunski strokovnjaki na drugih naravoslovnih področjih (Jožef Mrak, Jurij Vega, Baltazar Hacquet) oziroma so natančno popisali vse slovenske vode (Janez Vajkard Valvazor).
Keywords: 15.–19. stoletje; 15th–19th century; Baltazar Hacquet; Gabrijel Gruber; hidrotehniki; hydrotechnicians; Jožef Mrak; Jurij Vega; Leonardo da Vinci; širše slovensko ozemlje; wider Slovenian territory