Škrlatni ameriški slamnik (Echinacea purpurea) za zdravljenje in preprečevanje covid-19 - Kreft, Samo (Farmacevtski vestnik, 2020)
Izbruh virusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen covid-19, je sprožil intenzivno iskanje učinkovitih metod zdravljenja in preprečevanja te okužbe. Kljub omejenim dokazom podatki in vitro raziskav in kliničnih raziskav kažejo, da lahko zdravila s škrlatnim ameriškim slamnikom (Echinacea purpurea) učinkovito zaščitijo pred okužbami z različnimi respiratornimi virusi, vključno s koronavirusi. Ker to protivirusno delovanje ni specifično in obsega širok spekter virusov, zelo verjetno deluje tudi na novi koronavirus SARS-CoV-2. Zdravila rastlinskega izvora s škrlatnim ameriškim slamnikom imajo odličen varnostni profil.
Keywords: Ameriški slamnik; covid-19; Echinacea purpurea; Prehranska dopolnila; protivirusno delovanje