"Fremde Heimat" - Autochthones und Allochthones in Ostnoricum während der flavisch-trajanischen Zeit - Sedlmayer, Helga (Arheološki vestnik, 2010)
V vikusu pri trdnjavi Favianis (Mautern), na noriškem delu obdonavskega limesa, se da s pomočjo materialne kulture zaznati različne migracijske premike. Predalpsko območje vzdolž Donave je bilo od LT D dalje redko poseljeno. V 1. st. po Kr. je v Noriku potekala notranja migracija, z juga proti severu, na limes, ki je bila posledica rekrutacije v vojsko in priseljevanja železarjev. S premiki vojaških enot so v Favianis (Mautern) v 1.st. po Kr. prihajale tudi skupine iz Panonije in Zgornje Germanije. Spekter materialne kulture je večkulturen.
Keywords: 1.st.; 1st cent.; arheološke najdbe; Austria; Avstrija; Favianis; human migration; materialna kultura; migracije; migrations; Noricum; Norik; population; prebivalstvo; Roman antiquities; Toa