Ponazarjalni primer in slovaropisna obravnava frazeologije - Jesenšek, Vida (Annales. Series historia et sociologia, 2009)
Besedilo obravnava pojem ponazarjalnega primera v sloveroslovnl teoriji in slovaropisni praksi. V ospredju so izbrani teoretični vidiki primera v splošnih in še posebej v frazeoloških slovar jih, predvsem razlaga izbranih vidikov namembnosti in funkcijskosti, ki so ponazorjeni s konkretnimi primeri iz izbranih slovarskih del. Izpostavljeni sta dve dominantni funkciji ponazarjalnega primera - pomenskopojasnjevalna in slovnična ter podan predlog meril za oceno kakovosti slovarskega ponazarjalnega primera.
Keywords: frazeologija; frazeološki slovarji; jezikoslovje; leksikografija; lexicography; linguistics; phraseology; podatkovne zbirke; slovarji