Psihiatrične manifestacije pri Lymski boreliozi - Kogoj, Aleš (Medicinski razgledi, 1996)
Že v zgodnjih opisih sindromov, za katere sedaj vemo, da predstavljajo del Lymske borelioze, zasledimo tudi razne psihiatrične zaplete. Čeprav so psihiatrični zapleti nedvomno pogosti, pa so razen posameznih primerov redko opisani. Po vdoru v osrednje živčevje lahko ostane Borrelia burgdorferi v latentnem stanju mesece ali leta. Psihiatrični simptomi, ki jih najpogosteje povezujejo z Lymsko boreliozo, so razdražljivost, čustvena labilnost ali depresivnost in kronična utrujenost. Spremljajo jo lahko tudi motnje spomina, zaznavne motnje, vsebinske motnje mišljenja, znaki demence ter druge psihične in nevrološke spremembe. Podobno kot sifilis je Lymska borelioza bolezen s širokim spektrom kliničnih manifestacij, ki jih verjetno še ne poznamo v celoti. Bolezen, ki je ne odkrijemo in ne zdravimo pravočasno, preide v kronično obliko, ki lahko povroča trajne, tudi zelo hude posledice.
Keywords: duševne bolezni; duševne motnje; Lyme borelioza